Wifi-puck för styrning av smartlampa (ESP8266)

Här kan man starta en egen tråd för sitt stora eller lilla projekt, för att få inspiration, beröm, hjälp om man kör fast etc.
Användarvisningsbild
hanpa
Inlägg: 116
Blev medlem: tor 18 maj 2017, 20:11

Wifi-puck för styrning av smartlampa (ESP8266)

#1

Inläggav hanpa » ons 29 nov 2017, 17:47

Har ännu så länge bara skissat på lösningen. Huvudsyftena med projektet är:
  • Kombinera styrning av smartlampa (zigbee via gateway typ Ikea Trådfri, kopplad till hemautomationssystem) med knappstyrning typ lysknapp
  • Säkerställa att lampan alltid har ström
  • Säkerställa att lampan går att styra även om server, nätverk, gateway etc. inte fungerar

Wifi-puck för smartlampa.png
Wifi-puck för smartlampa.png (70.25 KiB) Visad 2512 gånger


Wifi-puck för smartlampa-2.png
Wifi-puck för smartlampa-2.png (101.12 KiB) Visad 2512 gånger


Ska snart börja prototypa på delar av lösningen men väntar på en del komponenter innan det kan bli en första fungerande enhet.

Användarvisningsbild
hanpa
Inlägg: 116
Blev medlem: tor 18 maj 2017, 20:11

Re: Wifi-puck för styrning av smartlampa (ESP8266)

#2

Inläggav hanpa » lör 16 dec 2017, 22:00

Jag har börjat på en enklare prototyp som jag tänkte ha i sovrummet. Har inget behov av någon avancerad funktion där. Prototypen består av:
  • Billig förhöjningsram och trappbrytare från Jula, Anslut. Ingen impulsfjäder. Ska sättas över hålet där befintlig brytare finns.
  • Wemos D1 mini med relämodul
  • Kinamodul för att driva Wemos, antingen via 5V eller 3.3V. Tror att bägge funkar men har inte provat med 3.3V än. Detta förutsätter att det finns nolla, annars kan man driva enheten via USB-laddare men då blir det en extra kabel.

Impulsfjädrarna var slut i butiken hos Jula, gjorde en design som inte kräver sådan. Wemos registrerar när brytaren ändrar läge, läget i sig spelar ingen roll.

Wemos startar upp med relät avstängt. Relät kopplar 230V via tändtråden till lampan. Lampan kan antingen vara en vanlig lampa eller en smartlampa. Om det är en vanlig lampa så styrs den av/på med relät, är det en smartlampa så ser Wemos till att relät alltid är till om Wemos är uppkopplad till servern. Om nedkoppling sker så kopplas relät från (just nu, för säkerhets skull).

Normalläget ska vara att lampan styrs via automatik, odefinierat hur just nu. Kan vara simulering av att någon är hemma för att lura tjuven, kan vara wake-up light, kan koppla till rörelse eller ljus, brandlarm, tjuvlarm etc. enligt regler som servern hanterar. Tror att lampan kommer att vara släckt för det mesta och om det blir tillfälligt strömavbrott så kommer lampan att släckas. Servern måste skicka kommando för att aktivera relät och i samband med det så kan även en smartlampa sättas till av fast den får kraft via relät (kollas var 5:e minut redan för övriga lampor).

Man kan styra lampan manuellt via brytaren. Knapptryckning (ändring av brytarens läge) skickas till servern, där tas beslut om vad som ska göras. Kan vara tända/släcka med viss ljusstyrka, färgtemperatur, färg etc. beroende på vilken lampa det är och hur man vill ha det. Är det en helt vanlig lampa så återkopplar den kommando mot Wemos för att styra av/på via relät.

Om något inte fungerar som det ska, då Wemos inte är uppkopplad via MQTT mot brokern i min server, så kan lampan ändå styras helt lokalt, då styr Wemos relät direkt då man trycker på brytaren.

Principiellt montering (ska sättas fast på ett säkert sätt senare med lagom långa kablar etc. USB-kabeln ska inte användas efter slutmontering.).

Skärmavbild 2017-12-16 kl. 21.41.40.png
Skärmavbild 2017-12-16 kl. 21.41.40.png (245.78 KiB) Visad 2479 gånger


Demo med styrning via servern. Vid ändring av brytarens läge skickas info via MQTT till servern. I exemplet togglas läget genom att kommando skickas tillbaka direkt från servern via MQTT för att ändra läget på relät. Den fungerar även helt lokalt om det inte går att få kontakt via MQTT, då styrs relät direkt från knappen. Ingen lampa i demon men lysdioden speglar reläts tillstånd och kopplar man 230V via tändtråd till lampan så fungerar det precis som det ska.

https://www.youtube.com/watch?v=qObi_q_xS0o

De fula lödningarna är ett pull-up-motstånd. Kunde inte använda intern pull-up för Wemos startar inte om brytaren är i fel läge pga specialfunktion på de pinnar som har pull-up. Jag valde andra pinnar och fick ha extern pull-up.

En lite krånglig hantering är uppkopplingen till Wifi och MQTT. Koden måste hantera att uppkoppling aldrig lyckas och nedkoppling. Så att det alltid går att manövrera lokalt då man inte är uppkopplad, även under uppkopplingsförsöken, utan att man hamnar i något vänteläge där knapptryckningarna inte tar. Har en mycket enkel debounce av brytaren, verkar funkar bra hittills.
Senast redigerad av hanpa sön 17 dec 2017, 07:04, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild
hanpa
Inlägg: 116
Blev medlem: tor 18 maj 2017, 20:11

Re: Wifi-puck för styrning av smartlampa (ESP8266)

#3

Inläggav hanpa » lör 16 dec 2017, 22:51

Det skulle faktiskt gå att dimma eller göra andra typer av inställningar utan impulsfjäder. Exempel på sådana manövreringar som lätt går att programmera på Wemos i kombination med servern:

  • Snabb växling fram och tillbaka kan sätta en stegningsmod som gör att efterföljande tryckningar växlar mellan förvalda scener
  • Snabb växling fram och tillbaka kan starta en dimningssekvens upp-ner-upp... som stoppar vid nästa tryckning

Detta kräver förstås att man då har en smartlampa typ Hue eller Trådfri så att man styr den via gateway eller motsvarande och inte via relät.

Användarvisningsbild
hanpa
Inlägg: 116
Blev medlem: tor 18 maj 2017, 20:11

Re: Wifi-puck för styrning av smartlampa (ESP8266)

#4

Inläggav hanpa » lör 16 dec 2017, 23:25

Lät istället enheten styra taklampan i köket, en Ikea Trådfri som styrs via Trådfri gateway (Zigbee). Hade den varit monterad så hade den alltså sett till att taklampan alltid har ström via relät så att den kan styras från hemautomationssystemet, eller lokalt om detta inte fungerar. Här stegas ljusstyrkan via ett antal fördefinerade nivåer, via servern. Om enheten inte hade haft kontakt med servern hade man bara kunnat styra lampan av eller på via brytaren och då via relät.

https://www.youtube.com/watch?v=2Wp8IERN_Uk

Användarvisningsbild
hanpa
Inlägg: 116
Blev medlem: tor 18 maj 2017, 20:11

Re: Wifi-puck för styrning av smartlampa (ESP8266)

#5

Inläggav hanpa » sön 17 dec 2017, 09:15

Ny demo, med 230V inkopplat via relät till en Trådfri RGB.

I början på videon är Wemos inte uppkopplad via MQTT, då styrs av/på av lampan via brytaren och relät styrs direkt från Wemos.
Efter uppkoppling sätts relät till på kommando från servern och är sedan till hela tiden under det att stegning mellan några förvalda "scener" sker då man trycker på knappen. Stegning sker mellan rött-grönt-blått-släckt-vitt-rött...

https://www.youtube.com/watch?v=2Kuxb_7SXMs

Användarvisningsbild
hanpa
Inlägg: 116
Blev medlem: tor 18 maj 2017, 20:11

Re: Wifi-puck för styrning av smartlampa (ESP8266)

#6

Inläggav hanpa » sön 17 dec 2017, 11:20

Egentligen hade jag tänkt att ha en lysdiod som indikerar status men har kommit på att det i princip är onödigt och lite ont om pinnar för att få till styrning av RGB-lysdiod i och med relät. Med gamla lösningen behövdes det för att varna för om gamla väggbrytaren var avstängd och om enheten inte var uppkopplad mot servern av någon anledning. Men med nya lösningen kommer det alltid gå att manövrera lampan.

Indikering av att manuell mod gäller kan göras på annat sätt, som jag gör nu i köket, via blinkning av lampan eller att det händer något när man trycker... Man vet ju ändå om man manöverat manuellt, alternativt har något sätt att aktivt återgå till automatiska läget utan tidsfördröjning. Från servern kan jag dock övervaka om enheten inte verkar leva och varna för det på min larmtablå. Enheten skickar status varje sekund via MQTT så det är lätt att övervaka om den inte är nåbar. Alltså ser enheten ut som en helt vanlig väggbrytare och fungerar som sådan fast på lite olika sätt beroende på om allt fungerar som det ska eller om den går helt lokalt.

Ev. kan jag stoppa i en summer istället, kan vara bra att ha till någon varning eller liknande. Exempelvis ett diskret pip om man trycker på brytaren och den styr relät lokalt, så att man blir varse om att det inte fungerar som det ska med kopplingen till hemautomationssystemet. Det är möjligt att man hör relät slå men brytaren rasslar rätt mycket så det kanske inte hörs, då kan man förstärka via ett pip.

Användarvisningsbild
hanpa
Inlägg: 116
Blev medlem: tor 18 maj 2017, 20:11

Re: Wifi-puck för styrning av smartlampa (ESP8266)

#7

Inläggav hanpa » sön 17 dec 2017, 13:14

Satte dit en summer. Enligt demon så piper det om man manövrerar den och den jobbar lokalt via relät. Det kommer även toner när den senare kopplar upp men efter det så kommer inga toner vid normal manövrering av lampan via servern och pytradri/Trådfri gateway. Tonerna är även bra att ha då man uppdaterar programmet trådlöst via OTA, då hör man tydligt när den kopplar upp och om det går bra eller dåligt med uppdateringen, även om enheten sitter långt bort.

https://www.youtube.com/watch?v=wGKOPlHw8DI


Återgå till "Egna projekt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster